news.bgснимка: ПССНе сме изоставили нашия приятел. Това твърдят в писмо до

...
news.bgснимка: ПССНе сме изоставили нашия приятел. Това твърдят в писмо до
Коментари Харесай

Приятели на загинал в Рила турист отричат да са го изоставили

news.bg

фотография: ПСС

Не сме изоставили нашия другар. Това настояват в писмо до медиите близки на починалия в Рила екскурзиант.

Припомняме, че съгласно известията  в края на октомври умря мъж на 54 години, к ойто съгласно първичната информация е получил инфаркт.

До умрелия доближи  екип от 7 спасители от Дупница.

Групата, с която той се е изкачвал,  е тръгнала по противоположния път поради студеното  време, без да дочака спасителите и да се включи в преместването на тялото.

Теренът е извънредно тежък и това забави работата на избавителната група.

Приятели на мъжа обаче желаеха право на отговор, с цел да бъде чута и тяхната позиция за събитията.

Те изпратиха и свидетелския роман на Стефка Георгиева, сестра на починалия Радослав.

По думите на дамата,  денят е бил прелестен и са тръгнали в група от 9 туристи  от ЦПШ - Мальовица. С напредването по маршрута излиза вятър, с поривите до 80 км/ч. По проект трябвало да слязат преди смрачаване. Достигат в. Мальовица, оттова потеглят към Додов връх, обядват и не престават по маршрута, поемат над Урдини езера, след което стартира косо качване на в. Дамга.

Около 13:30, тъкмо 2-3 пилона преди  самия връх Радослав ненадейно пада и умира на място, без да е имал недоволства преди този момент.  Водачът съумява да се свърже първо с дежурния екип на ПСС, а след това и с телефон 112, откъдето получават указания, само че не съумяват да създадат нищо за мъжа.

Около час след гибелта, към 14:40 от ПСС оповестяват , че екип от отряд " Дупница " потеглят към мястото и изиска още веднъж точни координати, както и информация за числеността на групата. Повече от 4 часа след подаването на сигнала и увещание, че ПСС идват към върха не идва никой.

Когато наближили спасителите, чули телефонен диалог на един от тях и думите " Те са го изоставили ", което било възприето неправилно, уверена е Стефка. Това известие завладя медийното пространство още същата вечер, а форумите се извършиха с обвинявания. Приятелите ни спомагаха на спасителите от самото начало и наедно с тях са взели участие в преместването на тленните остатъци, уточнява тя.

Наложило се е преди този момент част от групата да слезе заради разнообразни болести и измръзвания на членове от нея.

Жената е уверена, че всичко належащо е било направено и благодари за напъните на приятелите им, доброволците от ПСС и лекарите.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР